De Revolutie van Koelgassen in Auto-airconditioning: R134A vs R1234yf

In de wereld van auto-airconditioning zijn grote veranderingen gaande, vooral met betrekking tot de koelgassen die worden gebruikt. Jarenlang was R134A de standaard in de industrie. Dit gas staat bekend om zijn betrouwbaarheid en werd decennialang gebruikt. Echter, met toenemend milieubewustzijn heeft de Europese Unie vanaf 2017 de voorkeur gegeven aan het gebruik van R1234yf in nieuwe voertuigen.

R1234yf biedt meerdere voordelen ten opzichte van R134A, vooral op het gebied van milieu-impact. Dit gas heeft een veel lager potentieel voor globale opwarming, waardoor het de ecologische voetafdruk van voertuigen vermindert. Dit maakt deel uit van een bredere inspanning om broeikasgassen te verminderen en de ozonlaag te beschermen.

Voor professionals in de autobranche is het essentieel om deze twee gassen te onderscheiden, aangezien ze niet onderling uitwisselbaar zijn. Airconditioningsystemen zijn specifiek ontworpen voor een bepaald type gas, en het gebruik van het verkeerde gas kan leiden tot storingen of schade. Het type gas kan worden geïdentificeerd door de kleur van de dop van het airconditioningsysteem of door het raadplegen van de handleiding van het voertuig.

Naast R1234yf is er een ander gas, Duracool 12a, dat wordt gebruikt als vervanger voor R12 en R134a. Duracool 12a is een op hydrocarbiden gebaseerd gas dat bekend staat om zijn ecologische kwaliteiten, met name een minimale impact op de ozonlaag. Bovendien vereist het slechts 35% van het gewicht van de R12-lading en 40% van die van R134a, waardoor het een economisch en efficiënt alternatief is.

Deze diversiteit aan beschikbare koelgassen biedt nieuwe mogelijkheden voor professionals in de autobranche, waardoor ze de meest geschikte oplossing kunnen kiezen die voldoet aan hun behoeften en rekening houdend met de milieu-impact.

Terug naar blog